Teollisuusdemareiden valtuustoryhmä kokoontui 25. – 26. syyskuuta Hyvinkäällä. Tilaisuuden tiimellyksessä esitimme Jari Kaihlamäelle, Jaana Järviselle ja Einari Grönbergille kysymyksen: ”Mitä haluat muuttaa työmarkkinoilla ja miksi?
Jari Kaihlamäki: Ruvetaan kunnioittamaan työehtosopimuksia
”Viime ajat on menty työmarkkinoilla koko ajan huonompaan suuntaan. Paluu vanhaan ei ole ratkaisu, mutta jotain menneestä pitää ottaa matkaan mukaan. Yksi sellainen asia on työehtosopimusten (tes) kunnioittaminen.
Olen monta kertaa kuunnellut kuinka yrittäjät ovat väittäneet, että tes estää heitä palkkaamasta työntekijöitä. Kun olen kysynyt, mistä tarkemmin ottaen on kysymys, eivät he ole osanneet vastata, kun eivät ole edes nähneet toimialansa tessiä. He eivät siis tiedä eivätkä tunne työntekijöiden palkkaamisen vaihtoehtoja, mutta tessiä on ilmeisen helppo moittia.
Tesseistä pitää infota tasaisesti ja kertoa, mitä ne tarkoittavat ja mitä hyötyä niistä on työntekijöille ja yrittäjille.
Työehtosopimus on edellytys terveelle kilpailulle. Se auttaa yrittäjiä pärjäämään, kun töistä ja urakoista kilpaileminen ei ole villiä länttä. Alipalkkaus, palkkavarkaus ja riistotyöllistäminen puolestaan syövät terveen kilpailun edellytykset.
Maan hallitus ja poliitikot pitää myös saada kunnioittamaan työehtosopimuksia ja työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää. Sillä tämän maan nousu on saatu aikaan, ja niin pitää tapahtua myös tulevaisuudessa.”
Jari Kaihlamäki työskentelee Fortaco Ostrobothniassa kokoonpanoasentajana.
Jaana Järvinen: Työntekijöiden ansiotaso on turvattava
”Paikallinen sopiminen ei saa johtaa työntekijöiden ansiotason alentumiseen. Riski siihen on olemassa esimerkiksi silloin, kun työnantaja purkaa voimassa olevan urakkasopimuksen tavoitteenaan heikentää työntekijöiden ansioita. Näen etenkin järjestäytymättömien työnantajien kentässä sen mahdollisuuden, että työntekijöiden ansiot alkavat heilahdella tuotannon vaihtelujen mukaan.
Näin ei pidä päästää tapahtumaan. Työntekijöiden ansiotaso on turvattava.
Luottamusmiehet tarvitsevat liitosta tukea ja apua paikallisiin neuvotteluihin. Koulutuksista ja kursseilta saa kyllä hyvän yleiskuvan ja osaamisen paikallisiin neuvottelujen, mutta työpaikan arjessa vastaan tulevat tilanteet ovat omanlaisia tapauksiansa ja voivat olla yllätyksellisiä.
Yksi osa kokonaisuutta on luottamushenkilöiden tiedon saanti. Se saattaa olla hyvinkin niukkaa, joten tässäkin tarvitaan parannusta, että työntekijät pärjäävät paikallisissa neuvotteluissa ja voivat turvata ansiotasonsa. Se on ihmisille elinehto.”
Jaana Järvinen työskentelee sahatyöntekijänä Versowoodin Vierumäen tehtaalla ja toimii työpaikkansa pääluottamusmiehenä.
Einari Grönberg: Palkansaajien keskusjärjestöjen on nostettava profiiliaan
”Palkansaajien keskusjärjestöt ovat merkittäviä toimijoita työmarkkinoilla. Ne eivät ole vain asiantuntijaorganisaatioita, vaan niiden on fokusoitava toimintansa yhteisiin päämääriin. Pidän tarpeellisena, että ne muodostavat yhteisen näkemyksen palkoista ja keskeisistä työehdoista jo tällä työmarkkinakierroksella.
Maan hallituksen tavoite heikentää ammattiyhdistysliikettä on jo alkanut kääntyä alkuperäistä tarkoitustaan vastaan. Epävakaa ja hajanainen työmarkkinaympäristö sekä uhka oman toimeentulon heikentymisestä herättelee todellisuuteen ja ajaa ihmisiä järjestäytymään.
Todella ikävää on, että tässä joudutaan pakon edessä kulkemaan pohjakosketuksen kautta, mutta tietoisuus järjestäytymisen merkityksestä tulee kasvamaan. Näen siinä mahdollisuuden jäsenhankintaan.
Mielenkiintoinen seuraus maan hallituksen toteuttamista ja ajamista heikennyksistä on se, että ne ovat alkaneet tuottaa jakolinjaa yrittäjien ja yritysten keskuuteen. Tämän taustalla on se tosiasia, että ennustettava toimintaympäristö on yritysten toiminnan edellytys. Hallituksen politiikka on lisännyt epävarmuutta ja heikentänyt ennustettavuutta.”
Einari Grönberg toimii Borealis Polymersin Kilpilahden tuotantolaitoksen päätoimisena pääluottamusmiehenä.